Baroniepoort de Heimolen

Baroniepoort de Heimolen ligt op een prachtige plek in het buitengebied van Rucphen. De beltkorenmolen is een uniek rijksmonument en heeft aangrenzend een splinternieuwe horecagelegenheid: Gasterij de Heimolen, met een heerlijk terras dat mooie vergezichten biedt.

De Heimolen (1866) ligt aan de Heimolendreef in Rucphen. De molen is vernoemd naar de omliggende Hoevense Heide en noord-westelijk naar een restant van de Zegsche Heide. De molen is de vierde molen op de huidige plek. Eerder stonden hier een rosmolen en twee houten molens. Tot het jaar 2000 was deze molen regelmatig in bedrijf. In 2008 heeft de gemeente de molen aangekocht en compleet gerestaureerd. Sinds 2012 wordt de Heimolen door vrijwilligers op regelmatige basis in werking gesteld en verzorgen zij rondleidingen. Op donderdag van 10.00 – 16.00 uur kun je hier terecht! In 2018 is de molen in bezit van Klap van de Molen BV gekomen en hebben zij een restaurant aan de molen gebouwd. In 2022 is Gasterij de Heimolen geopend. Vanuit het restaurant wandel je zo de molen binnen. Bijzonder!

Authenticiteit, ambacht, erfgoed en (h)eerlijk bourgondisch eten


Dat zijn enkele kernbegrippen bij Gasterij de Heimolen. Het is een prachtige locatie, in Vlaamse stijl gebouwd, met veel eikenhout en authentieke details.
Binnen heb je een schitterend zicht door de molen heen. 

De eigenaren van de Heimolen en het restaurant werken intensief samen om de molen in stand te houden. 
Samen zijn ze een ware publiekstrekker!

Hier proef je waar het om draait!

In het restaurant word je verwend met diverse streekproducten en de heerlijkste gerechten die namen hebben met een link naar de molen. Ook worden hier regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. Op loopafstand kan je outdoor-activiteiten uitoefenen. Het zonnetje is de hele dag op het terras te vinden. Onder het genot van een “Klap van de Molen” (koffie en huisgemaakte appeltaart) of een Heimolenbiertje geniet je van de rust, de ruimte en “Proef je waar het om draait!”

Wandelen en fietsen

Bij de Heimolen is de natuur altijd dichtbij. Denk aan de Rucphense bossen en heide. Maar ook de Heemtuin, SNOWWORLD, de Binnentuin, dorpshuis De Trapkes, een replica van de Lourdesgrot, de Heilige Maria boodschap kerk en Streekmuseum ’t Oude Platteland zijn op korte afstand te vinden. Vlakbij vind je ook een ruiter- en menroute én een mountainbike-route. De locatie ligt bovendien aan diverse fietsroutes, waaronder de St. Franciscusroute, en wandelroutes zoals de Smokkelroute.

NIEUW: Ruiterroute en Menroute

Deze nieuwe, prachtige en uitdagende ruiterroute leidt u door de mooie bossen en langs de heidevelden. Deze route is toegankelijk te paard maar ook met paard en wagen. De route is 50 kilometer lang maar deze hoeft u zeker niet in een keer te verkennen. U kunt elke dag een andere route nemen en zo het hele netwerk ontdekken. Langs de route zijn enkele horecagelegenheden gelegen. De nieuwe route in de gemeente Rucphen- Roosendaal sluit aan bij het ruiternetwerk van de gemeente Zundert. In de toekomst is de intentie om het ruiter- en mennetwerk van de gemeente Rucphen aan te laten sluiten op een netwerk van 1600 kilometer in Brabant. De route is geheel bewegwijzerd met bordjes. Het is mogelijk om op elk punt van de route te starten en via de bewegwijzering de route te volgen.