Baroniepoort De Menmoerhoeve

Baroniepoort De Menmoerhoeve is een natuurlijk recreatiebedrijf in de breedste zin van het woord. Hier kan veel, maar moet weinig. De Menmoerhoeve ligt aan de rand van natuurgebied de Pannenhoef in Etten-Leur en laat je als gast genieten van de natuur en van alles wat de natuur te bieden heeft.

Adres

Zundertseweg 66
4876 NL Etten-Leur

De Menmoerhoeve: een geslaagde dag, weekend of vakantie op en rondom de boerderij voor het hele gezin

Na de Tweede Wereldoorlog is de familie Van Dijck als klein gemengd bedrijf aan de Zundertseweg begonnen en later uitgegroeid naar een melkveebedrijf met zo’n 70 koeien. In 1994 werd het bedrijf uitgebreid met een kleine camping. Inmiddels telt deze 25 plaatsen en 4 houten blokhutten.
De Menmoerhoeve heeft nu nog ongeveer 20 koeien van het Franse ras Blonde d` Aquitaine. Deze worden gehouden voor hun vlees, dat in het restaurant of terras op de menukaart staat. In de zomer graast het vee op 10 hectare grasland, waar – ja, tussen de koeien – ook boerengolf gespeeld kan worden. Op en rond de kinderboerderij kom je nog veel meer dieren tegen, zoals Drentse heideschapen, één van de oudste rassen van Nederland. Inmiddels is De Menmoerhoeve een volwaardige recreatieboerderij met uitgebreide horeca. Dit alles onder leiding van alweer de derde generatie binnen de familie Van Dijck. Ervaar de unieke sfeer en gastvrijheid bij dit familiebedrijf.

Kenmerken

Een natuurlijke, boergondische en bourgondische sfeer, tal van voorzieningen en activiteiten op en rond de boerderij en een uniek historisch verhaal.

Voorzieningen en activiteiten

– Recreatiebedrijf
– Grote parkeerplaats
– Boerderijcamping
– Verhuur chalets
– Restaurant (met veel streekproducten en producten van eigen bedrijf)
– Terras
– Rolstoeltoegankelijk
– Rondleidingen
– Boerengolf en boerenspellen
– Fietstrein
– Huifkartocht
– Kinderboerderij
– Vlindertuin
– Vergeten groententuin
– Oplaadpunt voor fietsen
– Routes

De natuur in!

De Menmoerhoeve is een en al natuur. De camping heeft 25 plaatsen met een prachtig vrij en landelijk uitzicht. Hier kom je echt tot rust! De kinderboerderij bestaat uit 20 zoogkoeien, 15 schapen, paarden en divers kleinvee waar je langs kunt lopen. Vergeet zeker ook de vlindertuin niet. Via de tuinen en door de weilanden wandel je zo landgoed de Pannenhoef binnen.

Wandelen

Het bijzonder is dat je vanaf De Menmoerhoeve te voet, via de weilanden, in een mum van tijd in de Pannenhoef bent. Dit is een heerlijk uitgestrekt bosgebied met een aantal fotogenieke plekjes rond de verschillende vennen. Door dit gebied lopen vier wandelroutes: een gele (2 km), groene (4 km), oranje (4 km) en een blauwe (6 km). Tips: midden op het landgoed ligt de kenmerkende Zwarte Schuur. Zodra de corona versoeplingen het weer mogelijk maken, is dit informatie- en educatiepunt ook weer open voor bezoek. Bij de schuur bevindt zich ook een picknickplek en speelgedeelte/avonturenbos. Het grootste stuk heidegebied ligt in het verlengde van het Padvindersven. Bij het ven ‘de Flesch’ heb je een vogelkijkhut en vogelkijkscherm.
Oorspronkelijk was de Pannenhoef een soort mini-Peel. Het hele veenpakket werd in enkele eeuwen tijd, tussen 1400 en 1750, weggegraven. In gedroogde vorm – turf – ging het via turfvaarten naar de steden, als brandstof voor huishoudens en brouwerijen. De bekendste is wel de ‘Turfvaart’ die naar Breda loopt. Verschillende waterlopen doorkruisen nu het natuurgebied.
Eind 2017 zijn op en rond de Pannenhoef acht zogeheten ‘veenpalen’ geplaatst, cortenstalen kunstwerken die verwijzen naar de dikte van het veenpakket destijds. Die bedroeg op sommige plaatsen wel 5 meter. Bij de palen wordt kort tekst en uitleg gegeven. Samen vormen de palen de veldexpositie ‘Verdwenen Venen’.

Wandelroutes

Wandeling Venen Verdwenen / Vennen Verschenen. 6,5 – 9,4 en 14 km
Rondje Menmoerhoeve. 8,6 km
Wandelen door de Pannenhoef. 12 km
Rondje Menmoerhoeve-Pannehuske. 28 km
Ommetje Menmoerhoeve-Moeierboom. 19 km

Fietsen

Grenzend aan landgoed de Pannenhoef is De Menmoerhoeve een ideale uitvalsbasis voor een fietstocht door en langs bossen, vennen en bloemrijke weilanden. Het gebied is ongeveer 580 hectare groot en dat betekent dat er veel te genieten valt. Maar vanaf De Menmoerhoeve sta je met de fiets ook zo in prachtige gebieden als de Vloeiweide, De Moeren en de Oude Buisse Heide. En binnen een kwartier sta je ook in het centrum van Etten-Leur.

Fietsroutes

Beleef de omgeving van De Menmoerhoeve met een van de vele fietsroutes.
Rondje Pannenhoef. 23 km
Rondje Vloeiweide. 22 km
Rondje Van Gogh. 29 km
Ronde Zuidelijke Baronie. 27 km
Rondje Pannenhoef-Liesbos. 31 km
Route Pannenhoef, Rucphense Bossen, Etten-Leurse Polders, Liesbos en Mastbos. 52 km
Van Gogh fietsroute Zundert Noordwest. 46 km
Van Gogh fietsroute Zundert Noordoost. 56 km
Van Gogh fietsroute Etten-Leur Zuid. 29 km
Culinaire fietsroute A taste of Van Gogh. 70 km