Baroniepoort De Turfvaart

Baroniepoort De Turfvaart is een unieke combinatie van recreatieve activiteiten rondom Paviljoen De Turfvaart met terras, jachthaven, zwemplas, speelweide met een beachvolleybalveld en basketbalborden. De plas leent zich uitstekend om te zwemmen, te suppen en te duiken. De actuele waterkwaliteit gecheckt kan altijd gecheckt worden op www.zwemwater.nl

Lekker relaxen, zonnen en spelen kan op de ruime ligweide. Je kunt hier ook SUP planken huren!

Adres

Westpolderpad 6
4871 NC Etten-Leur

Bij De Turfvaart komen natuur, landschap en cultuurhistorie samen, met volop mogelijkheden voor beleving en diverse vormen van recreatie.

De Turfvaart als recreatieplek bestaat sinds 20 april 2001 en viert nu dus het 20-jarig bestaan! De haven en het kanaal de Leurse Vaart zijn vanaf de Mark uitgebaggerd en opnieuw beschoeid. Via de nieuwe keersluis vaar je zo de Leurse Vaart op richting de jachthaven. Nabij Molen De Lelie is een zwaaikom aangelegd. Daar begint de passantenhaven met een kade van 200 meter en aan het einde een houten steiger van 40 meter waar je af kunt meren. Op een steenworp afstand van De Turfvaart ligt het centrum van Etten-Leur Noord, waar je terecht kunt voor je dagelijkse boodschappen. Het dorp Leur had in het verleden een belangrijke functie in het kader van de overslag van turf en het vervoer daarvan naar elders. Het verhaal ‘De list met het turfschip’ kent hier zijn oorsprong.
De afstand tot het centrum van Etten-Leur met een groot overdekt winkelcentrum, de Moeierboom (De Boom van het Jaar van Nederland), musea etc. is ongeveer 5 km.

Overnachten op de camperplaats

Sinds 2007 heeft De Turfvaart mooie plaatsen om met uw camper te komen overnachten. Hier staat je camper op een lange verharde strook met een mooi uitzicht op de jachthaven. De camperplaats is te bereiken via de poort aan het Westpolderpad. je kunt het gehele jaar door terecht op deze camperplaats. Kijk voor reserveringen, faciliteiten en prijzen op de website.

De natuur in!

Baroniepoort De Turfvaart ligt aan de Leurse Vaart die uitmondt in rivier de Mark. In de nabijheid liggen enkele bijzondere natuurgebieden zoals Kelsdonk, Zwermlaken, Strijpen en De Berk.  In de gebieden zijn wandelroutes uitgezet. Informeer er naar in het paviljoen. Tevens ligt De Turfvaart langs zowel het regionale wandel- als fietsknooppuntensysteem. Ook maakt De Turfvaart deel uit van het regionale vaarroutenetwerk.

Wandelen

Het meest nabijgelegen natuurgebied is Kelsdonk/Zwermlaken. Via het Westpolderpad wandel je zo de prachtige polder in. Het is een uniek gebied, op de overgang van zand naar klei. Sinds 1300 is dit gebied wat perceelstructuur betreft nauwelijks veranderd. Cultuurhistorisch en aardkundig gezien is dat heel bijzonder. Het gebied wordt door kwelwater gevoed. Weilanden, gescheiden door sloten met rietkragen en dichtbegroeide frikken (bosjes) kenmerken dit gebied. Reewild, water- en weidevogels voelen zich hier enorm thuis. Hier ga je genieten!
Vanaf De Turfvaart lopen verschillende routes de polder in. In het paviljoen kunnen ze je hiervoor informeren.

Uitgelicht: het Laarzenpad
Sinds 2017 heeft Etten-Leur haar eigen ‘Laarzenpad’. Deze leuke wandeling door de natuur is goed met kids te doen, maar let op: draag laarzen, want het kan lekker drassig zijn!  
Het Laarzenpad ligt in natuurgebied Kelsdonk/Zwermlaken.  Een bord met de route staat op het kruispunt Haansberg, Windgat en Bollendonkseweg bij de Vangkooi (navigatie: Windgat 1). Info Laarzenpad.

Overige routes:

-Vanuit Leur de polder in. 10 km
-Wandelen door de Groene Schakel. 10 km
-Wandeling Kelsdonk. 5 km
-Staatsbosbeheer Wandeling Kelsdonk en De Berk. Beiden 7 km

FietsenVanaf De Turfvaart is het heerlijk fietsen. Er gaan diverse routes de natuur in. Bij De Turfvaart is in print de fietsknooppuntenroute ‘Vanaf De Turfvaart de polder in’ (Turfvaartroute) verkrijgbaar.

-Turfvaartroute. 29,5 km
-Fietsen door de polders van Etten-Leur. 45 km
-Rondje rond Etten-Leur, 36 km
-Combinatieroute Noord, Zuid en Centrum. 45 km
-Van Gogh fietsroute Noord. 32 km

Varen

Als je de West-Brabant Vaarroute volgt, ga je vanaf de Mark tussen Zevenbergen en Zwartenberg bij het aanwijsbord, de Leurse Vaart op richting Etten-Leur. Dit kanaal is ongeveer 5 kilometer lang. Sinds april 2001 weer bevaarbaar gemaakt tot een diepgang van 1.80 meter, maximum snelheid 6 km/h. Sinds jan. 2020 vaar je door de openstaande keersluis de Leurse Vaart op. Op de Leurse Vaart geldt een afmeerverbod. Bij aankomst in Jachthaven De Turfvaart kun je afmeren aan de meldsteiger.
Daarna a.u.b. even melden in het Paviljoen aan de bar. Wil je van te voren verzekerd zijn van een ligplaats? Bel dan de havenmeester 06 18 55 32 23 en bespreek de ligplaats.

Wil je overnachten in Passantenhaven “de Zwaaikom”? 
Eerst even melden bij de havenmeester. In overleg wordt de ophaalbrug (De Slickbrug) geopend. In de passantenhaven is een zwaaikom voor boten tot 30 meter, waar je kunt keren en afmeren aan de houten kopsteiger of aan de kade. Electra en water is aanwezig. Kijk voor prijzen en faciliteiten op de website.

Routes:
Informeer voor routes bij paviljoen De Turfvaart of www.vareninbrabant.nl