Baroniepoort ’t Smokkelaartje

Baroniepoort Het Smokkelaartje in Strijbeek ligt in het midden van een prachtig natuurgebied met bossen, heide en vennen: de Strijbeekse Heide. Een uitgelezen locatie voor wandelaars, fietsers en ruiters om wat te drinken of te eten in deze prachtig gerenoveerde boerderij uit 1936 of op het landelijke ruime terras. Dit voormalig gebied werd vanaf 1932 ontgonnen en deels beplant met naaldhout en deels omgevormd tot landbouwgebied. Wel bleef een aantal vennen liggen en gelukkig is ook de heide weer teruggekeerd.

Het Smokkelaartje: Treed in de voetsporen van de smokkelaars en bewandel de grens tussen België en Nederland.

De Strijbeekse Heide ligt op de grens tussen Nederland en België. Over de heide loopt het bekende en prachtige Smokkelpad. Deze eeuwenoude route werd tot 1970(!) vaak gebruikt om (met name ’s nachts), tussen Nederland en België,  allerlei goederen de grens over te smokkelen. Het ging destijds om producten als boter, suiker, koffie, zout en sigaretten, maar ook dameskousen, koeien, zeep en jawel… fietsen! Goederen invoeren was erg duur. Daarom werd er langs de grens volop in het geheim gehandeld.

Speciaal voor de kinderen: het Smokkelspel / speurtocht

Het Smokkelaartje heeft een Smokkelspel voor kinderen tot 12 jaar. Een spannende speurtocht die in lengte kan variëren van 1,5 tot 2,5 uur en waarbij de kinderen onderweg ook veel leren van de natuur waar ze doorheen lopen.
Dit spel is ook leuk voor een verjaardagsfeestje. De jarige wordt benoemd tot ‘Chef Smokkelaar’ en krijgt een Smokkel-T-shirt aan en een Smokkelpet op. Alle kinderen krijgen een Smokkelzakje mee met een kaartje. Op dat kaartje staat wat je onderweg moet verzamelen en stiekem de grens naar België moet oversmokkelen.
Ergens op de route ligt een schatkistje verborgen. Er is bij terugkomst een extra beloning voor de vinder. Zowel de kinderen als de begeleider(s) krijgen een map mee waarin staat hoe ze moeten lopen en wat ze moeten doen. Onderweg is ruimte ingepland voor spelletjes die allemaal een relatie hebben met het smokkelen. Ook zijn er vergrootglasbakjes waar je kleine beestjes in kunt bestuderen.

 

De natuur in!

De Strijbeekse Heide ligt tussen de Strijbeekse- en de Chaamse Beek, tegen de Belgische grens. Rond 1900 bestond de Strijbeekse Heide nog uit natte en droge heide met daarin gelegen vennen, natte laagten en enkele vrijstaande naaldbomen (vliegdennen). In de eerste helft van de twintigste eeuw veranderde het landschap sterk. Grote delen heide werden namelijk ontgonnen voor landbouw en bosaanleg.
Staatsbosbeheer speelde bij deze bosaanleg vanaf 1932 een grote rol. Er werden veel greppels en sloten gegraven voor een snelle afwatering. Aangeplante naaldbomen konden zich hierdoor beter ontwikkelen. Het hout diende voor o.a. het stutten van mijngangen in Zuid- Limburg.
Vanaf 2005 voert Staatsbosbeheer herstelwerkzaamheden uit. Naaldbomen worden gekapt en de rijke toplaag / humuslaag wordt verwijderd. Door middel van runder- en schapenbegrazing wordt het gebied open gehouden en krijgt de heide kans zich te herstellen.

Het gebied kent niet alleen een rijke en gevarieerde flora. Je kunt hier ook een ree, haas, vos en uiteraard de eekhoorn tegenkomen. Maar ook zie je veel soorten roofvogels, zoals de buizerd, havik, torenvalk, bos- en ransuil. In de vennen en laagtes komen amfibieën voor zoals verschillende salamanders, hagedissen, padden en kikkers waaronder de groene boomkikker. Tijdens het wandelen kun je ook stuiten op metershoge termietenheuvels.
Let op: bij diverse wandel- en fietsroutes steek je de landsgrens over naar België, dus vergeet je ID niet.

Wandelen

Het Smokkelaartje is de ideale uitvalsbasis voor een wandeling langs het slingerende riviertje de Mark naar Breda of over de Strijbeekse Heide.
Het Smokkelaartje heeft een drietal GPS-routes uitgezet. Een leuke activiteit voor groepen. Je word hierbij in 2 of 3 groepen opgedeeld waarbij er een spelelement in de wandeltocht zit.
De drie routes zijn tussen de 5,5 en 6 km lang.

Wandelroutes

Wandelroute Het Smokkelaartje. 5,5 km
Wandelroute Het Boswachterspad. 6,7 km
Wandelroute Het Smokkelpad. 8,2 km

Fietsen

Vanaf Het Smokkelaartje zijn diverse fietsroutes beschikbaar. Bijvoorbeeld Rondje Breda. Je fietst dan vanaf Het Smokkelaartje via Galder naar de Vloeiweide tussen Rijbergen en Etten-Leur en via het historische centrum van Breda en vanaf Ulvenhout over het autovrije, brede en gladgestreken ‘superfietspad’ de Fietsallee terug naar Strijbeek. De fietsroute Natuurlijk fietsen door de Baronie voert je onder andere door het idyllische Markdal ten zuiden van Breda. De culinaire fietsroute Breda stad en land brengt je langs een aantal culturele en culinaire locaties in de streek. Drie absolute aanraders!

Fietsroutes

Fietsroute Rondje Breda. 43 km:
Fietsroute In het spoor van oude smokkelaars. 67 km
Fietsroute Natuurlijk fietsen door de Baronie. 40 km
Culinaire fietsroute Breda stad en land. 60 km
Gravelbikeroute Strijbeek. 76 km: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/8474350/gravelbikeroute/strijbeek