Baroniepoort ’t Pannehuske

Al sinds 1891 is ’t Pannehûske in Achtmaal een bekende rustplek in de bossen. Eerst was dat voor de arbeiders op Landgoed Wallsteijn die hier hun loon kregen uitbetaald. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam langzamerhand de horecafunctie in beeld. Sindsdien kunnen bosbezoekers en andere natuurliefhebbers hier even halt houden om hun dorst te laven of honger te stillen.

Adres

Roosendaalsebaan 4
4885 JK Achtmaal

Sinds acht jaar mogen Wil en Marga Nouws zich de trotse eigenaren noemen van deze bijzondere ‘herberg aan het zandpad’, met een antieke inrichting uit grootmoeders tijd, een ruim terras, een grote speeltuin en een heerlijke bosrijke omgeving.
De ligging van ’t Pannehûske is ook perfect voor het vieren van jubilea, personeelsfeestjes, verjaardagen en kinderfeestjes.

Bij ’t Pannehûske stap je even terug in een lang vervlogen tijd die we alleen nog kennen van de sprookjes van oma en de sterke verhalen van opa. De prachtige natuur ademt cultuurhistorie.

Kenmerken

Herberg ’t Pannehûske in de bossen van Landgoed Wallsteijn is al lang geen echte herberg meer. Je kunt hier namelijk niet overnachten, maar ze hebben wel een mooi stukje geschiedenis. Dit is een plek waar je nog gewoon op je gemak kunt eten en een goed gevuld bord krijgt voor een schappelijke prijs. Waar mensen werken bij wie gastvrijheid en gezelligheid hoog in het vaandel staan. Laten we er zuinig op zijn!

Dit is bovendien een geweldige locatie voor het vieren van jubilea, personeelsfeestjes, teamuitjes, verjaardagen en kinderfeestjes. En niet te vergeten: trappistenproeverijen!

De grote speeltuin heeft onder andere twee opvallende houten speelhuizen. Na reservering is het ook mogelijk om hier fietsen te huren, de regio in te tuffen met een ouderwetse solex of om met een stoere bosstep op pad te gaan. Kruisboogschieten kan ook, maar dat gebeurt in het naastgelegen clubgebouw van de kruisboogvereniging.

De natuur in!

Wallsteijn is een ruim 100 ha groot landgoed en natuurgebied tussen Schijf en Achtmaal en ten westen van Zundert. Wallsteijn is ontstaan na het afgraven van het hoogveen. Tot halverwege de 18e eeuw werd turf via volgeladen platbodems over de turfvaart naar de haven vervoerd.
Wallsteijn bestaat uit naald- en loofbos met oude eikenlanen, afgewisseld met door houtwallen omgeven landbouwgronden. De naam Wallsteijn komt van de familie Van der Wal en het middeleeuwse woord ‘steijn’, dat burcht betekent. Frederick van der Wal, in 1787 benoemd tot schout in Zundert, kocht in 1797 vijf hectare heidegrond in De Buys, zoals het gebied toen al eeuwen heette. Toen hij startte met het bouwen van zijn buitenplaats, noemde hij het in eerste instantie Zorgvliet, maar al snel veranderde hij dat naar Wallsteijn. Meert naar het westen ligt de Oude Buisse Heide, een typisch cultuurlandschap. In 1945 schonk schrijfster en politica Henriette Roland Holst (1869-1952) dit bijzondere natuurgebied aan Natuurmonumenten. De eigenares bracht hier met haar man, beeldend kunstenaar Rik Roland Holst, vele zomers door in de Angora Hoeve (Buisse Hoeve).

In de Herenkamer van de naastgelegen boerderij ontvingen ze beroemdheden als architect Hendrik Berlage, schilder Charley Toorop en dichter Herman Gorter. De Oude Buisse Heide is voor het echtpaar Roland Holst een bron van inspiratie geweest. Vincent van Gogh haalde hier in zijn jeugd inspiratie op voor zijn latere werk. Ten noordoosten, vlakbij Zundert, ligt het landgoed De Moeren. Dat wordt onder andere gekenmerkt door z’n bloemrijke grasvelden. Het gebied tussen de Oude Buisse Heide en De Moeren heet De Reten.

Wandelen

Landgoed Wallsteijn wordt beheerd door Natuurmonumenten en grenst aan de Oude Buisse Heide. Kom eindeloos wandelen in deze rustige grensregio door oude bossen, langs heide en vennen, akkers, weilanden en cultuurhistorische boerderijen. De fraaie bomenlanen, parkbossen, theekoepels en landhuizen geven het landschap een statig tintje. Maak het jezelf gemakkelijk en volg de gemarkeerde Koepelroute (13 km). Deze rondwandeling volgt drie kilometer lang de paden in Wallsteijn en gaat vervolgens verder richting Roosendaal..

Tijdens de korte Wandelroute Landgoed Wallsteijn (paarse bordjes) van 2,5 km kun je genieten van de moestuin het “Engels hof”, bijzondere lanen en de spiegel- en slingervijver.

Wandelroutes

Wandelroute Landgoed Wallsteijn (paarse paaltjes). 2,5 km
Koepelroute tussen Roosendaal en Zundert (blauwe pijlen). 13 km
Gedichtenroute Henriette Roland Holst, Oude Buisse Heide (rode pijlen). 5 km
Wandelroute Kerkepad, Oude Buisse Heide. 3,5 km
Rondelenroute De Moeren (witte pijlen). 2,7 km
Wandelroute Dal van de Turfvaart, Oude Buisse Heide (gele paaltjes). 4 km
Trappistenroute Zundert. 8,5 km

Fietsen

Grenzend aan Landgoed Wallsteijn, de Oude Buisse Heide en De Moeren is ’t Pannehûske een ideale uitvalsbasis voor een fietstocht door deze groene omgeving.

Fietsroutes

Fietsroute in de sporen van schrijfster Henriëtte Roland Holst en schilder Vincent van Gogh. 39 km
Fietsen door de grensregio bij Achtmaal. 32 km
Rondje Oude Buisse Heide. 27 km
Fietsroute Proef de 5 Trappisten. 45,5 km
Culinaire Fietsroute A taste of Van Gogh. 70 km
MTB-route Rucphense Bossen; Moddergat Route. 14 km