Baroniepoort Sint Catharinadal

Baroniepoort Sint Catharinadal maakt onderdeel uit van de zogenoemde Heilige Driehoek in Oosterhout. Een gebied dat uniek is in Nederland en een bijzondere sfeer kent. Deze locatie omvat onder andere een klooster, een wijnhuis/restaurant, een kloosterwinkel met veel streekproducten en een wijngaard.
Bekijk hier een video over 750 jaar Sint Catharinadal.

Adres

Kloosterdreef 3
4901 PH Oosterhout

Kloostercomplex Sint Catharinadal: een baken van rust en zingeving in De Heilige Driehoek.

De priorij Sint-Catharinadal is sinds 1647 gevestigd in het slotje De Blauwe Camer, een van de fraaiste monumenten van Noord-Brabant. De norbertinessen die hier wonen, kunnen terugkijken op een rijke historie. Het klooster is in 1271 gesticht in Vroenhout, nabij Roosendaal. Daarmee is Sint Catharinadal de oudste kloostergemeenschap in Nederland die kan bogen op een ononderbroken bestaan. Na de Sint Aagtenvloed van 1288 werd het klooster in Vroenhout ernstig bedreigd door het water. Dat was voor de zusters reden om in 1295 uit te wijken naar Breda. Ze zouden daar blijven tot 1647. Toen was het voor de katholieke kloostergemeenschap onmogelijk geworden om zich nog langer in Breda te handhaven; uitoefening van het katholieke geloof was immers na de Opstand moeilijk, zo niet onmogelijk geworden. Zij weken uit naar Oosterhout, waar ze nu nog wonen.

In de priorij leven ongeveer 13 zusters, kanunnikessen, die leven volgens de regel van Sint-Augustinus. Aan de priorij is een Kunstatelier verbonden, dat vooral vermaard is vanwege de restauratie van oude handschriften en boeken. Sinds 2016 heeft de priorij een eigen wijngaard. De wijn wordt in eigen huis gemaakt en gebotteld.
De zusters organiseren regelmatig open dagen, waarop de priorij bezocht kan worden.

Wijngaard

De zusters van Sint-Catharinadal hebben hun akkers eeuwenlang gebruikt voor het weiden van de koeien en het verbouwen van onder andere maïs. In 2014 is de grond geschikt gemaakt voor wijnbouw. In oktober 2017 werd de eerste wijnoogst binnengehaald. Sindsdien is dit een steeds terugkerende activiteit in het najaar. Na gisting en rijping in de wintermaanden, worden de wijnen in het voorjaar gebotteld.
De aangeplante druivensoorten zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maakt men vooral witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé, zoals in de Provence. De wijngaard van het Catharinadomein is 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden). Nu de wijngaard intussen volgroeid is, bedraagt een gemiddelde oogst veertigduizend flessen wijn. In 2019 is een initiatief bekend gemaakt om de wijngaard verder uit te breiden.
Op het domein worden drie soorten wijn gemaakt: Chardonnay (op eikenhout gelagerd), een witte Blend en een rosé. Proeven van deze wijnen kan in het restaurant/wijnhuis of als deelnemer aan een georganiseerde rondleiding, waarbij u aan het eind een glas wijn krijgt aangeboden. Ook voor een wijnproeverij bent u samen met uw familie, vrienden of collega’s van harte welkom. Met een vinoloog bezoekt u de wijngaard en vertelt deze u uitgebreid over de wijngaard, de wijnbereiding en natuurlijk over de typische eigenschappen van de wijn van Sint-Catharinadal.

Wijnhuis / Restaurant de Blauwe Camer

De oude koeienstal is verbouwd tot wijnhuis annex restaurant. Hier rijpt de wijn en u bent er een graag geziene gast voor koffie, lunches, borrels en diners. In een omgeving die past bij het klooster past, genieten van de rijpe vruchten van moeder aarde. Gedreven door hun culinaire roeping presenteren Tessa en Maikel u graag een menu waarin producten van het seizoen, die in de moestuin voor handen zijn, een hoofdrol spelen. Eenvoud en rust op het bord; kleine gerechten, vol passie gemaakt. Voor fietsers en wandelaars een mooie gelegenheid om écht uit te rusten. In het Wijnhuis zelf of in de zomer op het terras dat uitzicht biedt op de nog jonge wijngaard.

Kloosterwinkel met streekproducten

In de kloosterwinkel vindt u veel producten die door de zusters zelf, of in opdracht van de zusters zijn gemaakt, zoals de wijnen uit de eigen wijngaard. Dit aangevuld met streekproducten en producten van de eigen kloosterorde, de Norbertijnen uit Nederland en België.
Uit de abdijen van Averbode en Postel: heerlijke speculaas, peperkoek, kruidenthee en diverse cosmetische producten. Verder zijn er volop streekproducten, zoals abdijkaas van Zuivelboerderij De Driehoek en nog veel meer: jam, chutney, kersenproducten, appelproducten, bloemenhoning etc. Ook hebben ze fraaie en hoogwaardige kleine keramische producten en lederwaren met het logo van Sint-Catharinadal. In de kruidenkast liggen zaden van kruiden en bloemen die in de Kloostertuin groeien.
De abdijbieren komen van drie Norbertijnenkloosters uit België: Averbode, Postel en Tongerlo. Het bierassortiment wordt compleet gemaakt met de vijf soorten bier van de Abdij van Berne uit het eigen Brabantse land. Het zijn stuk voor stuk mooie speciaalbieren die u niet zomaar op het schap in de supermarkt zult tegenkomen, een bezoek aan Sint-Catharinadal meer dan waard!

De natuur in!

In de Heilige Driehoek is er een sterke samenhang tussen cultuurhistorie, landschap en natuurwaarden. Soms lijk je een eeuw in de tijd terug te stappen. Dat gevoel wordt niet alleen ingegeven in het kloostergebied met zijn lanen, bossen, grachten en gebouwen. Ook de Leijsenstraat en het Helleke met hun oude boerderijen, landbouwgronden, historische houtwallen, hagen en paden met ouderwetse kinderkopkes, bieden een landschap dat je nauwelijks meer tegenkomt. Langzaam maar zeker heeft het stedelijk gebied van Oosterhout zich tot aan de rand van De Heilige Driehoek uitgebreid. Desondanks straalt de Heilige Driehoek nog veel uit van de historie en het landschap van weleer. Juist door deze kwaliteiten leeft hier een groot aantal planten- en diersoorten.
Agrarisch cultuurlandschap

De bodem in het gebied van de Heilige Driehoek bestaat uit voedselarm zand. De natuurontwikkeling hangt nauw samen met het agrarisch cultuurlandschap, zoals dat gedurende vele eeuwen door boerenhanden is gevormd. Houtwallen, hagen, struwelen, knotwilgen, gegraven sloten en oude bolle akkers bieden een prima combinatie voor veel planten- en diersoorten. Een extra invloed op de hoge natuurwaarde van het gebied hebben ook de kloosterlingen met hun bostuinen, boomgaarden en lanen. Het “ecologisch hart” van de Heilige Driehoek wordt nu gevormd door het stinzebos van de Paulusabdij en zijn randzone van agrarisch gebied, de bomenrijen, oeverruigt en struwelen langs de Kloosterdreef, en het stinzebos en de lanen van de Onze Lieve Vrouweabdij. Het overige agrarisch cultuurlandschap met de akkers, de wijngaard en de graslanden, de sloten en greppels, ruige bermen, elzenhagen, knotwilgen en de historische boerderijen met hun oude linden vormen de onmisbare natuurlijke omgeving.In de Heilige Driehoek is de historische samenhang tussen bebouwing, beplanting en wegenloop nog duidelijk zichtbaar. In het gebied zijn bovengronds nog een paar van de voor Oosterhout zo karakteristieke “rullekes” aanwezig, kleine beekloopjes die het water afvoerden van de hoger gelegen dekzanden naar de lager gelegen polders. De slotgracht van Sint Catharinadal wordt door een rulleke van water voorzien.